Ares I. - Mi is az?

 Az Ares elnevezésű gyakorlatról korábban már tettem említést a Hamis fogásról szóló cikksorozatomban, mikor az Omni-grip-et és a mellső pelikánt mutattam be. A mellső pelikánban fejlődtem, így tervezek arról egy frissebb bejegyzést, ám előtte gondoltam az Ares-ról írok valamit.

Előszó

Pár éve, mikor mászni jártam egy edzőcsoportba kerültem valakivel, aki szintén calisthenics vonalon mozgott régebben, noha ő kicsit jobban tisztában volt a sportot űző közösséggel. Ő küldött pár videót Matteo Spinazzola-tól, "Deu"-tól. Akkor még nem, de kicsivel később valami megfogott Deu-val kapcsolatban. Hiába alacsonyabb, lényegesen izmosabb, tehetségesebb és erősebb nálam, valahogy mégsem azt éreztem, mint másoknál, hogy elkeserít a szintbéli különbség, hanem talán ő volt az első "fitnesz influenszer", aki igazán inspirált. Talán az tetszett meg, hogy annak ellenére, hogy egy kiemelkedő szinten van, a youtube csatornája egy edzésnapló, számtalan rövid, nem jó minőségű videóval, melyeken szokatlan gyakorlatokat csinál, nem szép végrehajtással, olyan mint egy anomália. Szóval elkezdtem követni, idővel megértettem a szemléletmódját. Főként azért követem, mert tágítja a látóköröm, segít "a dobozon kívül gondolkodni". Ő találta ki az Ares nevű gyakorlatot, ami annyira abszurd, hogy megtetszett.

Elnevezés

Létezik egy gyakorlat, a hát mögött végzett sajátsúlyos biceps curl, melyet Hefesto-nak neveztek el, nem tudom a gyakorlat kitől származik. Hefesto Héphaisztosz spanyolul. Héphaisztosz a tűz és a kovácsmesterség istene a görög mitológiában.

Deu, aki kitalált egy gyakorlatot, ami szintén egy sajátsúlyos biceps curl, csak épp magad előtt végzett, tehát tekinthető "front", azaz mellső hefestonak, úgy döntött, hogy továbbviszi a görög istenes nevezéktant a hasonló jellegű gyakorlatokra és az Ares nevet adta a ennek. Arész a háború istene. Amit nem tudtam, hogy Arész az értelmetlen vérontás és kegyetlen öldöklés megtestesítője volt, valamint hogy hivatalosan nem Árész, hanem Arész. (Bár kiejtésben szerintem maradok az árésznél.)

A mitológia szerint, Héphaisztosz felesége Aphrodité megcsalta férjét Arésszel, bár kétlem, hogy mikor Matteo elnevezte a gyakorlatot, akkor ez szempont lett volna. :D 

Deu még egy gyakorlatot nevezett el görög istenről, a Zeus-t, ami egy "Ares ice cream maker", de ide tartozik még a Kratos, ami talán egy front lever Ares. (Kratos a God of War játéksorozat főszereplője, antihős, aki Arész szolgálatában megöli saját családját, ezért bosszúból megöli Arészt és átveszi a helyét.) Itt a sima ice cream maker.

Szerk: Na, utánanéztem a görög kiejtéseknek. Héphaisztosz - Ífesztosz, Arész - Árisz, Aphrodité - Áfroditi

Csak saját felelősségre

Bizonyára mindenkinek feltűnt, hogy "rossz nézni", többen papot is hívnának, ami nem megalapozatlan. Nem hiszem, hogy a vállat arra tervezték, hogy ilyen helyzetben ekkora erőkkel dolgozzon, de ez nem jelenti azt, hogy feltétlenül káros.

Az ízület akkor tud sérülni, ha nem olyan erős, hogy elviselje az adott erőhatást, tehát a megoldás az ízület, a struktúra megerősítése. Ha betartjuk a fokozatosság elvét és nem edzünk akkor, ha aggodalomra okot adó fájdalmat érzünk. Ez talán elég arra, hogy ne tegyük tönkre magunkat, de nem lehet tudni. Az Ares nem egy prehab gyakorlat, hanem egy kihívás. Csak saját felelősségre. 

De hát a calisthenics már csak ilyen. Egy darabig biomechanikailag kedvező gyakorlatokat végzünk alapozásként, aztán egy szint felett a kedvezőtlenség adja a terhelést, elég csak megnézni a mérlegszerű tartásokat. Nehezek, mert kedvezőtlenek.

A gyakorlatról

Deu csinált róla egy vlogot, ahol van angol felirat. Talán egyszerűbb, ha abból kiírom a lényeget. Az Ares elvileg azért is nehezebb, mint a Hefesto, mert a mellkas és váll nem tud annyit segíteni, a munka oroszlánrésze a bicepszre és az alkarra esik. Akár a muscle up-nál, itt is a középső rész a legnehezebb. Matteo a Hefesto-val együtt, 2012 nyarán kezdte el edzeni. A hefesto-t behúzta 6 hónap alatt, az Ares-ből egy ronda kivitelezést 2014-ben sikerült összehoznia (6:16-nál látható), pár évvel később egész szép kivitelezéssel, de csak lendülettel tudta megcsinálni (7:01), viszont megakadt, nem tudta kiszedni a lendületet, hiába edzett gumiszalagos könnyítéssel vagy máshogy. 

Később, 2019-ben talált megváltást a "grip support"-tal, gyűrűn végzett Ares-szel, amit idővel súllyal is tudott edzeni, ezzel a gyengeségeit ki tudta szedni. 

Végül 2020-ban tudta végrehajtani megfelelő formával (slow ares on bar, fentebb betettem ide).

A grip support (fogás támogatás) az, ha a gyűrű felfüggesztése és alkarod összekötöd. Kérdeztem tőle mit használt grip supportnak, azt írta, hogy kinyúlt csuklószorítókat. Ki tud az nyúlni egyáltalán annyira? Amúgy teniszes csuklószorítókat használt, hogy false gripnél ne legyen véraláfutásos a csuklója/alkarja, már azt írta, csak megszokás. Ennél a gyűrűs Aresznál látszik, hogy a csuklószorító szerepe az is, hogy a grip supportot ne engedje a csuklóhoz felcsúszni.

Elmondása szerint (grip support nélkül) az Ares gyűrűn nehezebb, mint az egykezes muscle up gyűrűn és mindkét gyakorlat nagyon magas szint, amitől ő is nagyon messze van.

Amit érdemes még kiemelni, hogy az Ares végrehajtáshoz szükséges az "omni-grip", ami lényegében egy mester szintű false grip. Ha megnézitek Deu (slow, on bar) Ares-ét, akkor látható, hogy a fogása nem fix, hiába emelkedik a könyök, a csukló ugyanúgy flexióban marad, a fogás a rúdon elfordul, a csuklóját-alkarját ráforgatja, rácsavarja a rúdra. Ehhez kell brutális alkar és bicepsz, azaz csukló és könyökhajlító erő. Ezen kívül talán golyóálló rotátorköpeny és jó vállmobilitás kell még hozzá főként.

Progressziók

Úgy vélem az Ares elérhető, legalábbis a lendületes, de szép forma, csak neki kell állni a kikönnyített variációkkal. Jelenleg magam is edzek az Ares-re, ha egy lépcsőfokot hasznosnak vélek, akkor kap egy bejegyzést. Ilyen lesz a mellső pelikánról egy frissebb írás, mert a gyakorlat bevált. A következő szint talán a gumiszalaggal kikönnyített Ares.

A tolódzkodás részhez valszeg érdemes felgyúrni a szűk tolódzkodást, majd megedzeni oldalra néző könyökkel és egyre mélyebbre.

Nem árt prehabként a kar kirotácót edzeni, pl Cuban rotation vagy hasonlók. Én trx-szel szoktam kirotációt edzeni. 



Fin